Заха Хадід. Проектування майбутнього. Частина 1

Архітектура
Вт 10 Квітня

Ще не раз вам попадеться ім’я Захі Хадід і це не просто так. Заха Хадід єдина жінка, що отримала Прітцкерівську премію – аналог Нобелівської премії серед архітекторів. Її творіння – погляд в майбутнє, де лінії і форми досконалі та інопланетні. Вона залишила свій слід як в різних куточках планети, так і в серцях кожного, хто зіткнувся з її творчістю. Для вас перша частина з двох. На згадку про неї.

Центр Гейдара Алієва, Баку, Азербайджан

Сучасний культурний центр був побудований в 2013 і став символом Баку і всієї країни. Являє собою комплексне спорудження, яке включає аудиторіум, музей, концерт-хол, виставкові зали та адміністративні офіси.

Музей транспорту Ріверсайд в Глазго

Уже здійснений проект, на будівництво якого пішло 7 років.

Футбольний стадіон 2022, Катар

Стадіон буде розміщений в портовому місті Аль-Вакра. Площа складе 585 000 кв. м., місткість – 40 000 глядачів. Особливістю стане мобільний верхній ярус, який можна буде зняти після закінчення чемпіонату.

Золота станція метро в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія

Як і в багатьох творах основний мотив – золоті дюни, контури яких Хадід і передавала. Станція метро буде і справді з золота. Обіцяють застосувати нову пропускну систему для пасажирів, що допоможе уникнути великого потоку людей в годину пік.

Багатоцільовий комплекс Beko Masterplan в Белграді, Сербія

Новий комплекс розташований на покинутій території старої текстильної фабрики, розміром 94 000 кв. м. і всього в 500 метрах від центру міста, стане символом Белграду. У комплексі розміщений п’ятизірковий готель, конгрес-центр, галереї та магазини, апартаменти, офіси і місця для відпочинку.

Житловий будинок в Манхеттені, США

Будинок на Манхеттені буде у вигляді букви L, а його внутрішній кут буде збудований зигзагом, який розмежує дві частини споруди. На 11 поверсі будуть знаходитися 37 квартир площею до 510 квадратних метрів і висотою стель більше 3 метрів. У будинку також буде знаходитися спа-центр, сад і критий басейн.

Політехнічний університет в Гонконзі, Китай

Абсолютно інопланетний об’єкт буде вміщати в себе комплекс навчальних і науково-дослідних лабораторій. Структура будівлі – символ динаміки і розвитку досягнень.