Найнезвичайніші сходи

Проектування
Ср 28 Березня

Сходи – це не просто архітектурний елемент, що використовувався для підйому і спуску, це частина дизайнерського проекту, на який можна і потрібно зробити акцент. Сходи можуть бути абсолютно неординарними і можуть бути центром композиції.

За конструкцією бувають як маршові: прямі, поворотні, розсувні; гвинтові, трансформери, так і сходи- «гусячий крок». Розглянемо деякі з них.

Почнемо з простого.

  • Маршові сходи – звичайна, з прямим напрямком руху, з одним або декількома прольотами (маршами). Залежно від кількості прольотів сходів бувають одно-, дво- і многомаршевие. По конфігурації сходи діляться на прямі, поворотні і розсувні.
  • Сходи-трансформери. Бувають розкладні, висувні, служать для економії простору в маленьких приміщеннях. З’єднуються шарнірами один з одним, що складаються в розмір стельового люка.
  • «Гусячий крок». Ці сходи економить ще більше місця. Її опори знаходяться або під великим кутом, або вертикально. Конструкція дозволяє наступати на щабель тільки однією ногою, правою чи лівою. Це не зовсім зручна конструкція, проте оригінальна.

Так, необхідно враховувати тип і будова сходів, але якою вона буде залежить від реалізації ваших бажань. Представляємо вам підбірку найбільш незвичайних інтер’єрних сходів світу.

Wang Ting — Wang Jin

Elephant-Parade Office / CUN Design

Ed Reeve

Twisting Wooden Staircase Prototype / ACME

Longchamp store in London 

Heatherwick Studio and Thomas Heatherwick 

Bruce Damonte

Wieden+Kennedy NY / WORKac

De Wieden, Overijssel

Zecc Architecten